top of page

Creatief met huiswerk

Persoonlijk vind ik dat kinderen van zes jaar nog geen huiswerk hoeven te krijgen. Maar ik vind ook dat als je voor een school gekozen hebt, je niet alleen kiest voor de school, maar
ook voor het beleid ten aanzien van huiswerk.
Dus het huiswerk dat onze oudste meekrijgt doen we dan ook braaf......

Tot zover de ideale wereld....want onze oudste heeft niet altijd (altijd niet?) zin in huiswerk. De jongste daarentegen doet niets liever (misschien omdat ze niet hoeft).
Ik heb geen zin in elke dag een huiswerkstrijd (wat niet wegneemt dat ik af en toe mijn zoon streng toespreek). Dus ik heb een tweeledige strategie:
Enerzijds probeer ik het huiswerk zo leuk mogelijk te maken (of zelfs te vermommen als spel) en anderzijds beloon ik onze kinderen.
De beloning krijgen ze na het inkleuren van een aantal vakjes en de beloning varieert van plakband (tja), kleurplaten, skittles tot een (Nederlands) leesboek. Inmiddels gaat het huiswerk maken eigenlijk zonder veel problemen (even afkloppen op hout).

 

Hoe maak je huiswerk leuk(er)?
  • apps doen wonderen, spelling oefenen met app is echt leuker dan zonder...
  • eigenlijk alles is leuker op de computer...dus in plaats van rijtjes woordjes lezen (uit de veilig en vlot boekjes - groep 3 veilig leren lezen - voor het automatiseren van woordherkenning) maak ik van de woorden een slideshow (in powerpoint oid). Eerst het woord, dan een plaatje. Kan hij zichzelf controleren.
  • zelf boeken lezen gaat bij onze oudste nog niet zo goed en hij vindt het daarom ook niet zo leuk...daarom heb ik zijn favoriete boek (dat nog veel te moeilijk is om zelf te lezen) versimpeld en op A4-tjes getypt. Gewoon zonder plaatjes. Vindt hij wel leuk om te lezen.
  • ​een favoriet van onze kinderen is het volgende. Om de beurt zeggen wat er op een plaatje staat afgebeeld (denk aan woorden als 'imker' (voor de oudste van 6 jaar) en 'bij' (voor de jongste)). Vervolgens zoeken ze het woord (de oudste) en de beginletter (de jongste, geholpen door de oudste) erbij. De woorden en de beginletters staan op kaartjes. Met dit 'spel' leest de oudste (want niet zo gemakkelijk tot lezen over te halen) en leert de jongste nieuwe woorden (zoals imker).
bottom of page